Търсене

Атопичен дерматит: какво знаем и как да се справим с него?Какво е атопичен дерматит?


Атопичният дерматит или атопична екзема е едно от най-честите хронични заболявания на кожата. Засяга от 18% до 25% от децата и от 2% до 10% от възрастните в индустриализираните страни.


Атопична екзема най-често се среща при деца, в повечето случаи преди първата им годинка.Как да го разпознаем?


Основните симптоми са суха кожа, сърбеж, лющене. Обикновено се развива първо в областта на бузите, шията, около устата и ушите.


Заболяването се дели на две основни фази:

- акутна фаза, известна също като „активна фаза“ и често се нарича „пристъп“. Това е фазата, когато атопичната кожа е най-силно раздразнима.

- неакутна фаза. Има периоди, когато атопичната кожа е по-спокойна и по-малко раздразнима. Този неакутен период е известен също като пасивна, междинна фаза или фаза без пристъп.Какви фактори водят появата на атопичен дерматит?


Основните предпоставки са сухата кожа, стрес, алергии, инфекция и топлина / изпотяване. Важно е да се отбележи, че това са предпоставки, които влошават симптомите и не са задължително причинители на атопичен дерматит.


От генетична гледна точка е установено, че 60% от децата, на които единия родител има атопичен дерматит, също страдат от заболяването. Известно е, че се онаследява не самият атопичен дерматит, а предразположението към него. За да се прояви болестта, към наследственото предразположение трябва да се добавят и отключващи фактори.


Факторите са два основни типа – екзогенни (от външната среда) и ендогенни (вътрешни – обикновено психически фактори). Статистиката сочи, че по-предразположени към атопичен дерматит са децата със светли очи и коси, светла и чувствителна кожа. Ето някои основни рискови фактори за проява:

  • Пол на детето – жените са по-предразположени от мъжете

  • Напреднала възраст на майката

  • Детето живее в страна с по-студен климат

  • Детето живее в страна, където има силно замърсяване на въздуха

  • Сенна хрема или астма при родителите може да е причина детето да развие атопичен дерматит

  • Някои материи като найлон и вълна могат да раздразнят кожата

  • Прахове за пране, омекотители, почистващи препарати и ароматизатори за дома

  • Изсушаваща козметика или козметика съдържаща вредни за детската кожа химикалиКак да се грижим за склонна към дерматит кожа?


Все още няма известно лечение за това хронично заболяване на кожата. При голяма част от децата то отшумява до тийнейджърските години. При ежедневната грижа за кожата на детето ни трябва да се фокусираме върху поддържането на защитната бариера на кожата и хидратация. Когато кожата е добре хидратирана се удължават периодите между пристъпите на заболяването.


За да не лишим кожата от необходимите й липиди не трябва да използваме агресивни препарати при къпане и миене. Хубаво е времето за къпане да се намали, защото топлата вода води до загуба на влага. Препоръчително е водата да не е гореща. След баня, кожата трябва да се подсуши внимателно без търкане и непосредствено след това да се намаже с овлажнител, известен още като емолиент


Най-фундаменталната и важна в борбата с атопичния дерматит е хидратацията на кожата. Адекватното хидратиране запазва бариерната функция на кожата и спира вредното влияние на околната среда. Целта на хидратирането е да се облекчи сърбежа и възпалението на кожата, както и да предотврати инфекция.Разгледай пълната гама от продукти на Oscar с изцяло натурален състав, подходящи за деца със склонност към атопичен дерматит.
1210 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички