Търсене

Да предпазим мъничето от слънцето

Актуализирано: 22.04.2020 г.Разходките навън в слънчево време са едно от най-приятните преживявания за майката и бебето. Важно е, обаче, то да бъде максимално защитено от слънцето, за да се избегне изгаряне и увреждане на деликатната му кожа. За целта, Оскар ви помага с няколко полезни съвета за защита от слънцето на вашето мъниче.

Как да предпазя бебето от слънцето?

Когато сте навън с бебето, опитайте се да го държите колкото се може повече на сянка – под дърво, чадър и др. Важно е то да не бъде на слънце в най-горещите часове на денонощието - от 11 сутринта до 3 следобед, а за бебета под 6 месеца е добре въобще да не бъдат излагани на директна слънчева светлина - кожата им е все още твърде уязвима и излагане на слънце може да доведе до изгаряне в рамките само на 10-15 минути. 


Мъничето трябва да е облечено с леки дрешки от естествена материя, напр. памук. За главичката изберете такава шапка, която да покрива ушите, лицето и врата. Намажете непокритите участъци със слънцезащитен крем.

Какъв слънцезащитен крем трябва да използвам?

Когато бебето е над 6 месеца, използвайте лосион със слънцезащитен фактор над 15.

Ако е възможно, поне 15 мин преди излизане, нанесете лосиона по онези части от телцето на детето, които не са покрити. Ако сте навън с него за по-дълго, трябва да нанасяте периодично лосиона.

Ако бебето ви има по-чувствителна кожа, страда от обриви, екзема или други кожни раздразнения, уверете се, че лосионът не влошава състоянието на кожата.

Какво да правя в случай на изгаряне?

Слънчевото изгаряне обикновено не се забелязва веднага, трябва да минат няколко часа преди червенината и болката да се появят.


В тези случаи можете да предприемете следните мерки:

  • натопете кърпа в студена вода, изцедете я и покрийте с нея засегнатите места - правете това няколко пъти на ден.

  • къпете бебето си в леко топла вода, за да успокоите кожата и да намалите зачервяването

  • внимателно намажете кожата с лосион, за да я успокоите

  • давайте му повече течности или го кърмете по-често, за да компенсирате течностите, изгубени при потенето

  • при по-сериозни изгаряния, обърнете се към вашия лекар


Следвайки тези съвети, можете да предпазите кожата на вашето бебе , така че то да се радва на миговете прекарани навън под слънцето.17 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички