Търсене

Какво дразни нежната кожа на бебетата?

Актуализирано: 16.06.2020 г.

Кожата на бебетата е изключително нежна и деликатна. При новородените, а дори и при по-големите бебета, кожните слоеве не са напълно развити – процесът на формиране на еластиновите нишки продължава години след раждането. Именно затова, често бебешката кожа е по-уязвима за различни инфекции и раздразнения. За да ви помогне в тяхното лечение, Оскар ви предлага полезна информация за най-честите кожни проблеми при бебетата и начини да се справим с тях.
Подсичане

Обривите предизвикани от широката употреба на пелени са често срещано явление. Ако памперсът не се сменя навреме, контактът на бебешката кожа със замърсената пелена, може да доведе до появата на обрив. Причинител на този вид обриви може да бъде и самият памперс, ако съдържа ароматизатори или химикали, които дразнят кожата. Засегнатото място обикновено е зачервено и болезнено на допир. За да се справите с този вид обриви, е добре да държите бебето колкото се може по-продължително без памперс, за да може засегнатите места да бъдат изложени на въздух. При смяната на памперса е важно внимателно да почиствате и подсушавате дупето, защото влажната среда е идеална за развитието на гъбички. Бебешките кремове против обриви също са добро средство за борба с този вид кожно раздразнение.


Виж Крем против подсичане от Oscar


Обрив при претопляне

Този тип обриви се появява при новородените, тъй като при тях потните жлези все още не са достатъчно развити и в резултат, задържат влага и се запушват. Вместо да се изпарява, потта остава под кожата, което предизвиква обриви и възпаления. Обикновено обривът наподобява малки червеникави пъпчици по покритите места – дупето и кожните гънки. Решението на този проблем е просто – следете за температурата на бебето, когато усетите, че детето ви е потно, преоблечете го с дрешки, които са от естествена материя, напр. памук и са достатъчно свободни. Използвайте заздравяващ крем на засегнатите места. 


Виж Крем за бебе от Oscar


Млечни корички по скалпа на бебето

Млечните корички по скалпа на бебето имат жълтеникав цвят, твърди са и наподобяват люспички. Образуват се в резултат на прекомерна секреция на мастните жлези по скалпа на бебето или липса на бактерии, регулиращи развитието на гъбичките в организма. Коричките са често срещано явление сред бебетата и обикновено възникват в първите седмици след раждането. За да ги премахнете е добре да измивате главата на бебето с щадящ шампоан, при което коричките обикновено падат сами. Нанасяйте с леки масажни движения бебешко олио по скалпа на бебето, оставете го да омекоти кожата и внимателно четкайте скалпа с гребенче, за да изпадат коричките.31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички