Търсене

Как да къпем бебчо?

Актуализирано: 15.06.2020 г.

Вероятно няма млад родител, който да не си е задавал този въпрос. За да ти помогне и да направи къпането на твоето мъниче още по-приятно и забавно, Оскар ти предлага няколко полезни съвета.


За да се чувства максимално спокойно твоето бебе, то не трябва да бъде уморено или гладно. Една уютна и топла (около 25 градуса) стая е идеална за целта и му помага да се отпусне преди къпане.


Преди всичко, важно е да не оставяш бебето само. Затова, а и за твое удобство, е добре да приготвиш всичко необходимо предварително.

Най-добре е да използваш специално предназначена за целта бебешка ваничка. Така ще избегнеш рискове от подхлъзвания или наранявания, а и ще имаш по-добър контрол върху движенията на бебето.  


Температурата на водата не трябва да е нито прекалено гореща, нито прекалено студена – около 32-35 градуса, като е добре предварително да я тестваш с ръка. Нивото на водата трябва да бъде максимум до кръста на бебето в седнало положение (около 15-на см) . Приготви също мека хавлия, чисти кърпи, които да използваш по време на къпането, пелени и бебешки дрешки.


След като приготвиш всичко необходимо, започни постепенно да потапяш бебето внимателно във водата. Започни от крачката, обливайки го с топла вода постоянно, за да не изстине. Придържай главичката, врата и телцето му с една ръка, докато го обливаш с другата.


Нанеси шампоан Oscar по цялото тяло на бебо с масажни движения, с ръка или приготвена мека кърпа. Движенията ти трябва да бъдат в посока от горе надолу  и от предната към задната част на телцето.


Изплакни мъничето, обливайки го с топла вода, завий го с хавлията и подсуши внимателно кожата му.


Въпреки популярното схващане, не е необходимо да къпеш бебето си всеки ден, защото нежната му и все още много деликатна кожа, се изсушава и уврежда от честото къпане. Достатъчно е да го къпеш няколко пъти седмично, а през останалото време да измиваш личицето и да почистваш с влажни кърпички при смяна на пелените.


Оскар ти пожелава приятно къпане! 1808 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички