Търсене

Къпане на новодорено: въпроси и отговориМного родители се притесняват да къпят своето новородено съкровище. В тяхна помощ събрахме няколко от най-често задаваните въпроси.


Колко често се нуждае от къпане едно новородено?


Няма нужда да къпете бебчо всеки ден. Три пъти седмично е достатъчно в началото. Твърде честото къпане може да изсуши кожата му.


Обтриване с гъба/тривка достатъчно ли е?


До падане на пъпчето, експертите препоръчват единствено нежно обтриване с тривка. За целта са ви нужни следните неща:Какъв тип бебешка вана да използвам?


Когато бебчо е вече готов за вани, може да използвате пластмасова вана или дори мивката. Постелете дъното на ваната или мивката с чиста кърпа. Съберете предварително всичко, което ще използвате. Това ще ви позволи да държите една ръка върху бебето през цялото време. Никога не оставяйте бебето си само във водата.


Колко вода трябва да има във ваната?


Препоръчително е около 5 сантиметра топла, не гореща вода. Някои изследвания показват, че използването на малко повече вода - достатъчно, за да покрие раменете на бебето - може да бъде успокояващо за него. Опитайте и двата варианта и вижте кой е по-приятен за вашето съкровище.


А температурата на водата?


Топла вода е това, от което имате нужда. Стремете се към температура на около 38 градуса (малко над нормалната температура на тялото). Уверете се, че и в стаята температурата е комфортна за детето. Мокрото бебе може лесно да бъде простудено.


От къде да започна с измиването?


Най-предпочитаният вариант е да започнете от личицето и да се придвижвате надолу към по-мръсните части. По този начин няма да сапунисвате два пъти вече измит участък и ще предпазите кожата на бебчо от изсушаване.


Трябва ли да мия косата на бебето?


Ако новороденото ви има коса и смятате, че тя се нуждае от измиване, не се притеснявайте да го направите. Със свободната си ръка леко масажирайте капка бебешки шампоан в скалпа му. Изплакнете шампоана с чаша вода или влажна кърпа, като покриете с едната си ръка челото на бебето, за да не попадне пяна в очите му.352 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички