Търсене

Лична хигиена при децата: защо е важна и как да я постигнем?
Създаването на хигиенни навици у децата е една от важните задачи на родителите. От това дали си мият ръцете и зъбите редовно зависи колко здрави ще са бъдещите възрастни хора, а това е първото условие за добър живот. Друг, често подценяван от родителите факт е, че личната хигиена повлиява на самочувстието на малчуганите, в последствие.


Първите седем години от живота на детето са ключови за неговото развитие и до голяма степен определят поведението му като възрастен. Родителите насочват усилията си към различни методи на възпитание, но не бива да забравят, че първият стълб в развитието на детето е изграждането на добри хигиенни навици.


Какво включва личната хигиена?


Поддържането на добра лична хигиена включва миене на ръцете, миенена зъбите, поддържане на ноктите, редовно къпане, грижа за косата, ежедневна смяна на бельото, носене на чисти дрехи.


На пръвпоглед прости неща, докато не се наложи да научите малко дете да ги прави, при това с желание.


Как да възпитаме лична хигиена у децата?


- Добър личен пример


Добрата лична хигиена не е даденост. Хигиенните навици трябва да се възпитат у детето още от най-ранна възраст. Малчуганите копират поведението и навиците на родителите и по-големите деца в семейството. Те възприемат по-бързо това, което наблюдават и чуват. За да стимулирате детето е важен вашият личен пример в семейството. Бъдете последователни в изграждането на хигиенните правила, като ги прилагате и самите вие. Така за детето ще бъде естествено да се учи от вас и няма да срещнете отявлена съпротива. Ако вие самите не прилагате редовно правилата, които налагате на децата, не може да очаквате и те да ги вършат с голямо удоволствие.


- Позволете на детето да бъде самостоятелно

Като възрастни приемаме ролята си най-вече като предаващи опит, но по-полезно е да научим детето само да носи отговорност за себе си като, разбира се, съблюдаваме за безопасността и здравето му и коригираме действията му, когато е необходимо. Когато детето иска да прави нещо самостоятелно – да се къпе, да си мие зъбите, да ви помага в почистването, стимурайте този стремеж.

- Четете книжки

Потърсете книжки по темата, които са подходящи за възрастта на детето. Сигурно си спомняте поучителната история за "Чук и Пук", които живеели в зъбчето на Антон и вероятно си спомняте как ви е повлияла, когато вие сте били дете. С помощта на книжките разбираемо, достъпно и емоционално ще обясните на децата важните за хигиената неща. Дори да не намерите точната история сред предлаганите на пазара заглавия, може да си я измислите сами.


На каква възраст можем да започнем да учим детето на хигиенни навици?


Миенето на ръцете е ключово за доброто здраве на детето. То трябва да се извършва преди и след всяко хранене, след разходка, както и след използване на тоалетна. Опитите за придобиване на навик трябва да започнат още на около 12-18-месечна възраст, щом детето стои стабилно изправено на краката си. До 3-4-годишна възраст миенето на ръцете е с участието на възрастен. След това би трябвало вече да е съзнателна рутина за детето. Разбира се, времевият диапазон за придобиване на навика е колеблив. За всяко дете процесът е индивидуален и резултатът настъпва по различно време.


Миенето на зъбите е препоръчително да започне, когато детето има поне 8 зъба. Използват се подходящи четки, които не нараняват венците, а ги масажират и така стимулират прорастването на останалите зъбки. Миенето е сутрин и вечер, с подходяща за възраста паста за зъби. Децата трябва да се обучават в грижата за устната хигиена. Разглеждането на книжки, гледането на образователни филмчета и съвместното миене с по-възрастни членове на семейството играят положителна роля в изграждането на трайни навици. Самостоятелната грижа може да започне около 6-7-годишна възраст. Дотогава родителският контрол е важен, за да съблюдава за продължителността и качеството на процеса.


Хигиената на тялото започва още след раждането на бебето. Ежедневният тоалет с измиване на косата е необходим за доброто. Чрез него се извършва механично почистване на кожата от мъртви клетки, от отделените чрез потта вещества от тялото, както и отстраняване на повърхностно разположените микробни агенти. Водата има доказано тонизиращо и релаксиращо действие върху човешкия организъм. Ползите от изграждането на навик по отношение на къпането на децата надминават чисто медицинските аспекти. Добрата лична хигиена на тялото помага за лесната социализация на детето и приемането му в обществото. Обратното – децата с лоша хигиена често биват отхвърляни от връстниците си.


Изрязването на ноктите е предизвикателство за родителите на новороденото бебе. Малките пръстчета, още по-малките нокътни плочки, плачещото бебе или непрестанно мърдащото момченце или момиченце превръщат това занимание в сериозно изпитание. Създаването на навика за изрязване на ноктите веднъж седмично обаче е важна стъпка в грижата за личната хигиена на детето.


Други навици като поставяне на ръка пред устата при кихане или кашляне, издухване на нослето, както и изплакване на устата след хранене, биха могли да бъдат усвоени след 3-годишна възраст.
668 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички