Търсене

Подсичане - кошмар за бебета и родители


Подсичането е често срещана форма на кожно възпаление (дерматит), която се появява като ярко червени петна по онази част от кожата на бебчо, покрита от пелени. Често е свързано с мокри или рядко сменяни памперси, чувствителна кожа или протриване.


Подсичането може да притесни родителите и да създаде сериозен дискомфорт на бебетата, но обикновено минава с прости домашни процедури, като по-честа смяна на пелените, по-дълго престой "на въздух" на засегнатата част, както и специален крем при подсичане.


Най-често срешаните причини


Подсичането може да се дължи на редица причини, ето някои от тях:


  • Замърсяване

Продължителното излагане на урина или изпражнения може да раздразни чувствителната кожа на бебето.


  • Протриване.

Прилепналите памперси или дрехи, които се трият по кожата, могат да доведат до обрив/подсичане.


  • Нов продукт.

Кожата на вашето бебе може да реагира на бебешки кърпички, нова марка памперси за еднократна употреба или перилен препарат.


  • Бактериална или гъбична инфекция.

Това, което започва като обикновен oбрив, може бързо да се разпространи. Областта, покрита с пелени е особено уязвима, тъй като е топла и влажна, което прави идеална среда за размножаване на бактерии и гъбички.


  • Нови храни.

Когато бебетата започват да ядат твърда храна, съдържанието на мръсните им пелени се променя. Това увеличава вероятността от подсичане.


  • Чувствителна кожа.

Бебетата с кожни заболявания, като атопичен дерматит или себореен дерматит (екзема), имат по-голяма предпазположеност към подсичане.


  • Антибиотици.

Антибиотиците убиват бактериите - както добрите, така и лошите. Когато бебето приема антибиотици, бактериите, които контролират растежа на гъбички също биват убити, което води подсичане, породено от гъбична инфекция.Превенция


Най-добрият начин за превенция на подсичане е да поддържате зоната на пелената чиста и суха. Няколко прости стратегии могат да помогнат за намаляване на вероятността от подсичане.


Сменяйте често пелените. Отстранете незабавно мокрите или замърсени пелени. Така ще избегнете вероятността от замърсяване и възпаление.


Изплаквайте зоната с топла вода след всяко сменяне на пелени. Ако искате да използвате душ гел , изберете подходящ за целта, нежен и специализиран за бебешка кожа.


Не стягайте прекалено пелените. Плътно прикрепените пелени спират въздушния поток, което създава влажна среда, благоприятна за подсичане, както и за протриване на талията или бедрата.


Когато е възможно, оставяйте бебчо без пелена. Продължителният контакт на кожата с въздух ще и позволи да си "почине" от влажната среда на пелените.

645 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички