Търсене

Кърменето е също толкова полезно за мама, колкото и за бебчо.

Актуализирано: 9.04.2021 г.
Повечето майки, които виждаме да кърмят го правят да изглежда толкова лесно, сякаш е най-естественото нещо на света. И то всъщност е точно такова - кърменето е един от най-естествените, чисти и необходими процеси в живота на всяка майка и нейното новородено.


Има много причини майките да кърмят, както за здравето на малкото съкровище, така и за тяхното собствено. Ако все още не си решила дали да кърмиш бебето си или не знаеш дали си взела правилното решение, може би тази статия ще ти помогне.


Ползи за бебчо:


  • Кърмата е най-питателната, натурална бебешка храна. Тя съдържа антитела за повишаване на имунитета и ензими, които дори не могат да бъдат репликирани от учените.


  • Кърменето предпазва бебето от инфекции, алергии, екземи, някои хронични заболявания, детски рак и синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Протеините в кравето мляко и соевото мляко (използвани в адаптираното мляко) могат да стимулират алергична реакция, докато протеините в кърмата се усвояват много по-лесно от бебешкия организъм.


  • Причинява по-малко стомашно разстройство, диария и запек, отколкото адаптираното мляко. Това е и защото кърмата е толкова лесна за разграждането на тялото на бебечо.


  • Може да направи бебето по-умно. Проучванията сочат, че с годините кърмените бебета развиват по-висок коефициент на интелигентност, дори когато се вземат предвид социално-икономическите фактори. Смята се, че мастните киселини в кърмата са ускорителите на мозъчното развитие.
Ползи за мама:


  • Намалява риска от рак на гърдата и яйчниците. Проучванията показват, че жените, които кърмят, имат по-малък риск от тези видове рак по-късно в живота си.


  • Помага за отслабване след бременността. Тъй като производството на кърма изгаря около 300 до 500 калории на ден, кърмещите майки са склонни по-лесно да губят тегло по здравословен начин - тоест бавно и без диета.


  • Изпраща сигнал на матката да се свие обратно до размерите преди бременността. Всъщност през първите няколко седмици може да почувствате леки контракции, докато кърмите.


  • Той може да помогне за възстановяване след бременност и в дългосрочен план намалява риска от затлъстяване, остеопороза и рак на гърдата и яйчниците.


  • Кърменето помага да се развие по-силна връзка между майката и бебето.789 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички