Търсене

Правилните хранителни магии за твоето бебе


На около 6 месечна възраст бебетата вече са готови да поемат по-твърда храна.

Първите храни, които давате на детето си трябва да бъдат лесно смилаеми и да не предизвикват алергични реакции. Не добавяйте сол или захар, колкото и малко да е – солта може да навреди на бъбреците на бебето, а захарта - да увреди зъбките.

През първите няколко седмици не е добра идея да смесвате различни храни. Времето на отбиване от кърменето е идеален момент да разберете кои храни обича вашето бебе и кои не му понасят. Ако ги смесвате, трудно ще разберете коя точно предизвиква проблема. С напредване на месеците обаче, можете да опитате комбинации от определени зеленчуци или плодове, описани по-долу.


Зеленчуци

Морковите са богати на бета каротин (провитамин А) и са идеални за периода на отбиване, заради натуралния си сладък вкус. По-тъмните моркови съдържат повече бета каротин.  

Кореноплодните зеленчуци също имат сладникав вкус и са идеални за приготвянето на пюрета. Различни комбинации могат да включват моркови, картофи, тиква, жълта ряпа, пащърнак.  

Тиквата е лесно смилаема и рядко предизвиква алергии, богата е на бета-каротин и фибри.

Пащърнакът  е добър източник на нишесте и фибри. Съдържа също и витамин С и Е.

Сладките и обикновените картофи съдържат калий, витамин С и фибри. Свободно можете да ги комбинирате с други зеленчуци при приготвянето на пюрета.

Тиквичките са богати на бета-каротин. Тъй като повечето полезни вещества се съдържат в кората, не я белете.  

Броколите наистина са супер храна. Богати са на витамин С, фолиева киселина, калий, желязо и противоракови фитонутриенти. Най-добре е да бъдат на пара, тъй като, ако ги варите, ще изгубят половината от съдържащия се в тях витамин С. Ако бебето не харесва вкуса на броколите, смесете ги със сладки картофи, тиква или пащърнак.Плодове

Ябълковото пюре е лесно смилаемо, а пектинът, който се съдържа в него, регулира дейността на храносмилателната система и спомага за лечение на запека. Много вкусна и богата на хранителни вещества комбинация включва ориз, ябълки и банани, приготвени като пюре.

Крушите  са една от най-ниско алергенните храни, което ги прави незаменими при отбиване, а прасковите и кайсиите са богати на витамин С, минерали и фибри.

Бананите  дават енергия на вашето бебе и имат сладък вкус, който се харесва на бебетата.  


Ориз и месо

Оризът  е първата зърнена култура, която обикновено се дава на бебетата. Лесно смилаем е и помага на бебето да премине по-лесно от течна храна, каквато е млякото, към твърда. Добър сгъстител е на по-течни плодови пюрета.

Месото си остава най-добрият източник на желязо. Когато бебето навърши половин година можете да започнете да му давате месо, тъй като тогава запасите от желязо, усвоени от организма на майката, започват да намаляват, а бебешкото мляко не може да ги компенсира, той като не съдържа достатъчно желязо.

Различните комбинации от зеленчуци или плодове, приготвени във вид на пюре, както и оризът и месото са истинско удоволствие за бебето, като в същото време му доставят всички необходими хранителни вещества за неговото развитие и растеж.18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички