Търсене

Съвети за Цялостна грижа за кожата по време на бременност


По време на бременността и в първите месеци след раждането, нивата на хормоните в женското тяло се променят драматично. Те причиняват повечето промени в тялото и имат огромен ефект върху кожата ти. В тялото циркулират допълнително около 3 литра кръв, която доставя кислород и хранителни вещества на растящото бебе. А килограмите непрекъснато се увеличават и се закръгляте все повече.Ето и няколко от основните проблеми с кожата по време на бременност


1. Пигментация


Увеличената кожна пигментация е един нормален процес, съпътстващ бременността. Хиперпигментацията е по-изразена при жените с по-тъмен фототип и засяга предимно ареолите, областта под мишниците и интимната зона. Понякога в този период се засилва и пигментацията на бенките, луничките и някои белези. От потъмняването на linea alba, разположена в средата на корема под пъпа се образува тъмна линия – linea nigra. В допълнение при всеки две от три бъдещи мами може да се появят пигментирани петна на челото, бузите или врата, наречени мелазма или хлоазма. Кожата, засегната от мелазма е по-чувствителна на действието на естрогените, прогестерона и алфа-меланоцитостимулиращия хормон, които по време на бременност са увеличени.


2. Стрии


Над 50% от жените развиват стрии по време на бременността заради недостатъчна кожна еластичност. Кожата се разкъсва в следствие на разтягане на местата, които подлежат на промяна. Най-често това са гърдите, корема, бедрата и дупето. Цветът на стриите първоначално е розов и в последствие избледнява. Те не са болезнени и не представляват здравен риск за организма.


3. Промени в кръвоносните съдове


Промените, свързани с кръвоносните съдове, се появяват като зачервяване на дланите, разширени вени на краката, съдови бучки на венците и „паякови капиляри“ или пролиферация на кръвоносни съдове по лицето и гърдите.


Увеличеният обем кръв също кара бузите да придобият привлекателен розов цвят, поради многото кръвоносни съдове точно под повърхността на кожата. Мнозина виждат това като „блясък на бременността“.


4. Акне


Повишеният кръвен поток и производството на повече пот са факторите зад "блясъкът на бременността" . Това сияние понякога идва с цена, тъй като увеличеното производство на себум може да доведе до акне.


Съвети за грижа за кожата по време на бременност

  • Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем върху лицето си всеки ден, за да предотвратите по-нататъшното потъмняване на пигментните петна. SPF факторът трябва да бъде поне 15 до 20. Избягвайте жаркото слънце.


  • Използвайте редовно хидратиращи кремове за тяло или такива против стрии. Въпреки, че няма доказано средство за превенция на стриите, добрата хидратация със сигурност би помогнала на кожата ви да се справи с разтягането и разкъсванията.


  • Както знаете, по време на бременност се препоръчва леки измивни продукти, но овлажняващите биха били по-добри за сухата ви и склонна към раздразнения кожа.


  • Хидратиращите продукти помагат за намаляване на сърбежа. Полезен е физиологичен овлажнител. Опитайте се да не използвате парафин върху кожата, тъй като това може да запуши кожните пори. За облекчаване на сърбежа могат да се приемат таблетки хлорфенирамин.


  • Препаратите против акне не са препоръчителни по време на бременност, но за да овладеем ситуацията е добре да поддържаме кожата чиста от целият излишен себум, който тя ще произведе под влияние на хормоните.


  • Придържайте се към подходяща диета за бременност, която съдържа правилния баланс на хранителните вещества, за да поддържа кожата ви да изглежда възможно най-добре предвид обстоятелства.


  • Пийте достатъчно вода и други течности всеки ден. Пиенето на много вода ще поддържа кожата ви хидратирана и здрава.


1368 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички