Търсене

Условия за добър сън

Важно условие за здравия сън на бебето е детската стая. Няма нищо по-неприятно за него от топлия и сух въздух. Оптималната температура в стаята трябва да е около 20-22 градуса. Добра практика е да няма никакви повърхности събиращи прах – килими, мека мебел и всякакви предмети, които не могат да бъдат лесно почистени. Креватчето е добре да бъде дървено, без възглавници, а матракът – равен и твърд.


Ако заспиването нощем е трудно за твоето бебе, добре е да предприемеш някои стъпки, които биха могли да улеснят този процес. Нощем е добре бебето да спи на тъмно и тихо място – така му помагаш да направи разлика между ден и нощ. Добре е къпането и преобличането да станат рутинни действия преди сън. По този начин бебето се приучава, че е време за сън. Обезателно сложи бебето да спи, когато забележиш признаци на сънливост. Постарай се то да се чувства уютно и спокойно.


Въпреки утвържденията на някои специалисти, няма никакви доказателства, че ако бебето спи до родителите, това ще доведе до по-голяма емоционална близост. Още от самото раждане бебетата спят отделно. Ако искаш бебето да е по-близо до теб, може просто да приближиш креватчето му, но не и да го слагаш да спи в едно легло с вас. Освен всичко друго, това крие и опасности за здравето на бебето.


Важно е да помниш, че здравото бебе, което се развива нормално, само знае от колко сън има нужда. Неправилно е родителите да го будят само, защото смятат, че то трябва да се занимава с друго – например да яде. За нормалното развитие на бебето сънят е не по-малко важен от храненето.23 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички