Търсене

10-те най-добри игри за малки и големи

Актуализирано: 16.04.2020 г.Играчки

За бебето не са необходими непременно скъпи играчки. Забавни и полезни за развитието му могат да бъдат обикновени кукли, кубчета и най-различни дрънкалки. Те спомагат за развитието на сетивата и добрата координация и правят минутите прекарани в игра изключително забавни.


Кубове, формички

Различните играчки като кубове, разноцветни формички, играчки с копчета и бутони развиват сетивата и координацията на бебето и му помагат да разбере идеята за причина и следствие.Дзак

Децата обичат да играят на криеница. Можете да разиграете два варианта на тази игра. Сложете го да седне, застанете срещу него и закрийте с шепи или кърпа лицето си. Кажете ДЗАК и махнете ръцете/кърпата от лицето си. Обикновено бебетата намират играта за забавна и колкото повече я играете, толкова повече се смеят. Играта дава възможност на бебетата да свикнат, че предметите могат да изчезват и да се появяват отново, което пък им помага да се справят със стреса в различни ситуации от ежедневието.

„Огледалце, огледалце“

Отражението в огледалото може да бъде изключително интересно и стимулиращо за бебетата. През огледалото, заедно със своето бебе, можете да се движите, да се усмихвате, да правите различни гримаси и смешни звуци. Вашето мъниче със сигурност ще се забавлява.
Цветни книжки

Четете книжки на вашето бебе. Добре е да са цветни и добре илюстрирани. Давайте му да ги разгръща само – различните и ярки цветове стимулират интереса на бебето и развиват възприятията на бебето.„Къде е играчката?“

Тази игра е разновидност на „Дзак“. Тук , обаче, криете не лицето си, а някакъв предмет /напр. играчка/. Покажете на бебето предмета и след това го скрийте зад гърба си или в джоба си. Питайте бебето „Къде е играчката?“, след което я извадете и му я покажете отново. Продължавайте играта като криете предмета на различни места. Играта е изключително полезна, защото развива вниманието и концентрацията на бебето.


„На ужким”

Преструвайте се, че извършвате различни действия, имитирайте различни животни. Може би ще се почувствате нелепо, но опитът показва, че тази игра е изключително забавна за вашето бебе.

Хранене с пръсти

При него се развиват координацията между очите и ръчичките на бебето, а също и двигателните умения. Сложете на масата няколко парченца мек, сварен зеленчук / напр. морков/ и покажете на бебето как да си вземе парченце с пръсти. Бебето ще се опита да направи същото, а вероятно и да даде и на вас.


Игра на букви

Когато бебето стане на около половин година, можете да му покажете буквите. Разбира се, все още то няма да може да ги разпознава, но тази игра ще помогне за развитието на речта. Буквичките е добре да са оцветени в различни цветове. Показвайте му различни букви като в същото време ги назовавате. Можете да окачите и картинки на буквите по стените.


Да заобикаляш препятствия

Преодоляването на препятствия при пълзене е изключително забавно за бебето. Можете да използвате възглавници или меки играчки като карате бебето да ги заобикаля. Тази игра ще помогне за развитието на двигателната система на бебето.


18 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички