Търсене

На път с децата

Актуализирано: 16.06.2020 г.

Най-после е дошло време за семейния отпуск , а вие се двоумите дали да пътувате с детето или да останете у дома, аз да избегнете възможни трудности и дискомфорт? Оскар ви предлага няколко съвета, които биха ви помогнали да се справите с тях. Доброто планиране, малко късмет, много търпение и няколко хитрости могат да ви помогнат и да направят пътуването ви с детето/децата приятно и по-спокойно.

От ключово значение тук е времето, с което разполагате. Ако за определено действие, свързано с грижа за детето, ви трябва един час, то заделете повече време и никога не отказвайте помощ от друг човек.

Помнете, че пътуването за детето е прекрасна възможност то да се научи на нови неща – да узнае повече за обкръжаващата го среда и да придобие важни социални навици.

  • Вземете предвид възрастта и стадия на развитие на вашето дете. Например, децата в яслена възраст са неспособни да концентрират дълго време вниманието си върху един предмет, затова е по-добре, ако например ви се налага да отидете до магазина, бебето да остане вкъщи с някой, който да се грижи за него докато ви няма. Ако пък се налага да бъде с вас, вземете със себе си списък с продукти, за да се придвижвате по-бързо между стилажите. Вземете и играчки, за да има с какво да се занимава детето и да не взема продукти от рафтовете. Никога не оставяйте децата без надзор.


  • Планирайте предварително – пригответе предварително всички необходими вещи /дрешки, одеалца,почистващи козметични продукти, памперси, бебешка количка, играчки, книжки и пр/. Постарайте се да го направите ден преди заминаването, за да избегнете стреса от подготомвката в последния момент и възможността да забравите нещо важно. Ако детето е по-голямо, разкажете му за местата, където ще отидете.


  • Съблюдавайте предпазни мерки, за да избегнете боледуване – нечистата обстановка на обществени места, по гари, летища, и дори в колата, може да стане една от причините за разболяване. Щателно мийте ръчичките на детето или ако нямате възможност, използвейте дезинфекциращи средства. По всяко време може да се наложи да смените пелените му – бъдете подготвени. Ако не можете да почистите съответните места с течаща вода, носете си винаги дезинфекциращи мокри кърпи. Погрижете се пластмасовите играчки на бебето да са винаги чисти, тъй като то често ги лапа.


  • По време на пътуването играйте с детето на забавни, обучаващи игри. Разказвайте му за местата, покрай които минавате, за обектите, които виждате. Ако детето е по-голямо, може да му се прииска да нарисува това, което вижда – вземете със себе си и материали за рисуване.


  • Пригответе полезни закуски и напитки предварително. Това ще ви спести евентуални неудобства къде и кога да спрете, за да се храните. Придържайте се към обичайния режим на хранене на детето.


  • Използвайте почивките не само за посещение на тоалет, но и за физически упражнение за освобождаване на напрежението и енергията. Даже 10 мин разходка на въздух с вашето дете могат да направят следващите няколко часа път по-приятни.
14 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички